Uygun Diyet

Posted on 19:08 by Mr.Hu


Özel sağlık sorunları nedeniyle tedavi amaçlı bir diyete ihtiyacı olan insanlar hariç olmak üzere, 
en iyi genel diyet planı basitçe şöyle dile getirilebilir: meyve, sebze ve hububattan gelen karbonhidratlar; et, balık, süt ürünleri ve yumurta gibi protein içeren gıdalar dahil olmak üzere çok çeşitli yiyecekler yiyin. Vitaminler ve mineraller hemen hemen yediğimiz gıdaların hepsinde vardır.


1989'da, Amerikan Bilim Akademisi diyet ve sağlık üzerine bir rapor yayınladı. Bu rapor aşağıda özetlenen, sağlıklı diyet kurallarını sunmaktadır:

Diyetinizdeki her tür yağ miktarını azaltın. Ortalama  olarak günlük kalorinin neredeyse %40'ını yağlardan aldığımız tahmin edilmektedir. Bir kişinin toplam yağ tüketimini günlük kalori tüketiminin %30’una inme hedefi makuldur. Doymuş yağ tüketimi günlük kalorinin %10’una düşürülmelidir ve kolesterol tüketimi günde 300 miligramdan az olmalıdır.

Birçok insan için, yağ oranı yüksek bir diyet, çeşitli sağlık sorunlarına yol açan şişmanlığa neden olmaktadır. Ailesinde kalp rahatsızlıkları ve yüksek tansiyon bulunan insanlar, yağ   oranı yüksek bir diyet uygularlarsa, özellikle risk altında olabilirler.

Diyet ve egzersizler ile arzu edilir bir vücut ağırlığına ulaşın ve onu koruyun. Şişmanlık, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve koroner kalp hastalığı dahil olmak üzere, birçok hastalığın tedavisini güçleştiren önemli bir etkendir.

Diyetinizde karmaşık karbonhidrat ve lif miktarını artırın. Pekçok kişi kalorilerinin çok az bir kısmını karmaşık karbonhidratlardan alma eğilimindedir. Günlük kalorimizin %50 ila 55’ini  karbonhidratlardan
(meyve, sebze, tahıl) alarak, bazı vitaminlerin, minerallerin ve liflerin tüketimini artırırken, yağ tüketimini azaltabiliriz. Günde beş porsiyon ya da daha fazla meyve , sebze özellikle yeşil yapraklılar ve sarı sebzeler ve turunçgiller yemeye çalışın. Günde altı porsiyon ya da daha fazla ekmek, baklagiller ve tahıllar dahil olmak üzere karmaşık karbonhidratlar yiyin. Liften zengin bir diyet, gıdaların sindirilmesinde ve özümsenmesinde önemli bir rol oynar.

  Uygun miktarlarda protein yiyin. Diyetimiz çoğunlukla hayvansal proteinler olmak üzere çok fazla protein içermektedir. Ayrıca aldığınız protein miktarını azaltırsanız, yağ tüketiminizin de düştüğünü farkedebilirsiniz, çünkü alınan yağın büyük bir kısmı, özellikle kolesterol, hayvani ürünlerde bulunmaktadır. Ama et yemeyi bırakmayın; yalnızca daha az yiyin.

  Sodyum oranı görece düşük gıdaları seçin ve yemeklerinize pişirirken ve masada ektiğiniz tuzun miktarını sınırlayın. Pekçok insan ihtiyacından fazla tuz tüketmektedir. Çoğu insan için sodyum seviyeleri hiçbir zaman bir sağlık sorununa yol açmayabilir, ama diyetinizdeki fazla tuzu düşürmek yine de iyi bir fikirdir. Ailenizde yüksek tansiyon varsa ya da sodyuma duyarlılığınız varsa, diyetinizde tuzu kısıtlamak daha da önemlidir.

  İçki içiyorsanız, alkol tüketiminizi günde bir kadehe indirin.

Kadınların ve ergenlik çağındaki kızların diyetlerinde daha fazla kalsiyum ve demire ihtiyaç vardır. Kadınların ve genç kızların çoğu sağlıklı büyüme ve kemiklerin bakımı için gerekli olan kalsiyum miktarının yaklaşık yarısını tüketmektedir. Çocuk doğurma yıllarında, birçok kadın ve genç kız sağlığını korumak için gerekli olandan çok daha az demir almaktadır.

Kendinizin ve çocuklarınızın diyetinin, diş çürümelerinin önlenmesine yardımcı olmak üzere flor içermesine dikkat edin. Florlu su, çocuklarda ve yetişkinlerde diş çürümelerini önemli ölçüde azaltabilir.

Doktorunuz söylemedikçe ek vitamin ve mineral almayın. Ne kadar fazla o kadar iyi teorisi, vitaminler ve mineraller için geçerli değildir. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri elde etmenin en iyi yolu, çeşitlilik içeren bir diyettir.

No Response to "Uygun Diyet"

Yorum Gönder