Kilo Verme Hızı Ne Olmalı?

Posted on 17:37 by Mr.Hu


Oldukça fazla kiloluysanız ve daha az yemeye dayanan bir zayıflama programına başladıysanız, ilk ya da ikinci haftada hızla kilo kaybettiğinizi farkedeceksiniz. Bu ilk kilo kaybı size planınız konusunda güven verir. Ama, böyle bir kaybın yalnızca yağ kaybıyla sınırlı olmadığını aklınızda tutun. Kilo kaybınız kısmen bir sıvı kaybına ve kaslarınız ve karaciğerinizdeki glikojen stoklarının tükenmesine bağlı olabilir. Bu nedenle, bu ilk birkaç günde kaybedebileceğiniz 1 ila 2,5 kilo kendinizi iyi hissetmenizi sağlayabilir, ama sürekli kilo kaybı daha yavaş bir süreçtir.
                
 Bir günde yarım kilo yağ kaybı, hemen hemen olanaksız bir hedef olan 3500 kalori açığını gerektirir oysa birçok hızlı zayıflama programı bunun olanaklı olduğunu ileri sürmektedir. Daha makul bir hedef, günde 500 ila 1000 kalorilik bir açık planlamaktır. Böyle bir sınırlama, genellikle haftada yarım ya da bir kilo kadar yağ kaybına yol açar.

Daha küçük kalori açığının(500 kalori) avantajı, zayıflama sürecinde vücudunuzun protein dokusunun kaybedilmemesi konusunda verdiği güvencedir. Daha büyük kalori açığının(1000 kalori) avantajı, daha hızlı zayıflamadır. Ayrıca gıda miktarlarını ölçmedeki küçük hataların, diyet çabalarınızı etkilemesi daha küçük bir olasılıktır. 

Şunu unutmayın; haftada 1 kilodan fazla zayıflama vaadeden herhangi bir program, fazla kilo kaybının yalnızca vücut yağı değil su, protein ve glikojen biçiminde olması açısından sağlıksızdır.

Uzun dönemde haftalık yaklaşık kilo kaybınızı, günlük kalori açığınızı 0,002 ile çarparak hesaplayabilirsiniz. Örneğin; günde enerjiye 2000 kalori harcıyorsanız ve 1500 kalori değerinde enerji alıyorsanız, açığınız günde 500 kaloridir. 500 kalori 0,002 ile çarpıldığında, haftada tahmini yarım kilo kaybı sonucunu verir.

No Response to "Kilo Verme Hızı Ne Olmalı?"

Yorum Gönder